Prívlastky Charakteristika

Spoznajte akostné vína s prívlastkami

/

Tomáš Majerov

Či už ste v oblasti vín laik alebo máte o vínach pokročilejšie znalosti, dozaista ste sa stretli s pojmom víno s prívlastkom. Čo sa za týmto pojmom skrýva, aké rôzne prívlastky poznáme a to, že neskorý zber neznamená zber večer, sa dozviete v našom článku.

Kvantitatívne kategórie a ich rozdelenie

Aby sme mohli charakterizovať akostné vína s prívlastkom, je potrebné spomenúť kvalitatívne kategórie, podľa ktorých slovenské vína rozdeľujeme. Konkrétne sú to víno, kde radíme vína s najnižšou kvalitou ako napríklad stolové víno, víno s chráneným zemepisným označením - táto kategória predstavuje regionálne a špecifické vína, a nakoniec vína s chráneným označením pôvodu, ktoré predstavujú najvyššiu kvalitu vín a práve tu nájdeme aj akostné vína a akostné vína s prívlastkom.

Pri určovaní prívlastkov pre slovenské vína si všímame cukornatosť vína, skutočný objem alkoholu vo víne a stupeň zrelosti hrozna. Výber hrozna je podmienený tým, že musí byť dopestované vo vinohradníckych oblastiach - ako napríklad Tokaj, Malokarpatská oblasť atď., z čoho vychádza aj súhrnný názov chránené označenie pôvodu.

Prívlastky vín

Jednotlivé prívlastky vín definujeme ako:

  • Kabinetné – hrozno, z ktorého sa toto víno vyrába, je v plnej zrelosti, cukornatosť kabinetného hrozna je najmenej 19°NM. Skutočný obsah alkoholu v kabinetnom víne je najmenej 9,5% objemu vína.
  • Neskorý zber – vyrábané z hrozna v plnej zrelosti, cukornatosť je však vyššia, a to najmenej 21°NM. Skutočný obsah alkoholu je rovnaký ako pri kabinetnom víne – najmenej 9,5% objemu vína.
  • Výber z hrozna – pri tomto prívlastku opäť hovoríme o hrozne v plnej zrelosti, avšak hrozno sa zo strapcov starostlivo vyberá. Cukornatosť pri tomto type vína je najmenej 23°NM a skutočný obsah alkoholu je opäť najmenej 9,5% objemu vína.
  • Bobuľový zber – použité hrozno je prezreté a strapce sa ručne vyberajú, tak isto sú nezrelé a poškodené bobule ručne odstránené. Cukornatosť pri bobuľovom zbere je najmenej 26°NM, skutočný obsah alkoholu tu klesá – najmenej 8% objemu.
  • Hrozienkový zber – bobule hrozna sú prezreté a ručne sa vyberajú. Cukornatosť je najmenej 28°NM a skutočný obsah alkoholu tvorí najmenej 8% objemu vína.
  • Cibéový zber – toto víno sa vyrába z ručne vyberaných prezretých bobúľ, ktoré sú „napadnuté“ ušľachtilou plesňou Bortrytis cinerea. Cukornatosť tohto vína je najmenej 28°NM a skutočný obsah alkoholu je najmenej 8% objemu.
  • Ľadové víno – jedná sa o zamrznuté hrozno zbierané pri teplote -7°C a nižšie. Cukornatosť býva najmenej 27°NM a skutočný objem alkoholu tvorí najmenej 6% jeho objemu.
  • Slamové víno – toto víno sa vyrába z dobre vyzretého hrozna, ktoré bolo pred jeho spracovaním skladované buď na slame, rákosí alebo viselo na šnúrach po dobu najmenej troch mesiacov. Mušt získaný zo spracovania mal cukornatosť najmenej 27°NM a skutočný obsah alkoholu je najmenej 6% objemu vína.

Dúfame, že sme vám priblížili akostné vína s prívlastkami a pri najbližšom výbere vína budete vedieť čo sa za názvami skrýva.

Nákupný košík

  • 1Košík
  • 2Doprava a platba
  • 3Dodacie údaje
  • Produkt
  • Cena
  • Množstvo
  • Spolu

Zhrnutie objednávky

Medzisúčet

0,00

Počet litrov

0

Celkom

0,00

Doprava a platba

Váš nákupný košík je prázdny.