Prívlastky Charakteristika

Spoznajte akostné vína s prívlastkami

/

John Doe

Či už ste v oblasti vín laik alebo máte o vínach pokročilejšie znalosti, dozaista ste sa stretli s pojmom víno s prívlastkom. Čo sa za týmto pojmom skrýva, aké rôzne prívlastky poznáme a to, že neskorý zber neznamená zber večer, sa dozviete v našom článku.

Kvantitatívne kategórie a ich rozdelenie

Aby sme mohli charakterizovať akostné vína s prívlastkom, je potrebné spomenúť kvalitatívne kategórie, podľa ktorých slovenské vína rozdeľujeme. Konkrétne sú to víno, kde radíme vína s najnižšou kvalitou ako napríklad stolové víno, víno s chráneným zemepisným označením - táto kategória predstavuje regionálne a špecifické vína, a nakoniec vína s chráneným označením pôvodu, ktoré predstavujú najvyššiu kvalitu vín a práve tu nájdeme aj akostné vína a akostné vína s prívlastkom.

Pri určovaní prívlastkov pre slovenské vína si všímame cukornatosť vína, skutočný objem alkoholu vo víne a stupeň zrelosti hrozna. Výber hrozna je podmienený tým, že musí byť dopestované vo vinohradníckych oblastiach - ako napríklad Tokaj, Malokarpatská oblasť atď., z čoho vychádza aj súhrnný názov chránené označenie pôvodu.

Prívlastky vín

Jednotlivé prívlastky vín definujeme ako:

  • Kabinetné – hrozno, z ktorého sa toto víno vyrába, je v plnej zrelosti, cukornatosť kabinetného hrozna je najmenej 19°NM. Skutočný obsah alkoholu v kabinetnom víne je najmenej 9,5% objemu vína.
  • Neskorý zber – vyrábané z hrozna v plnej zrelosti, cukornatosť je však vyššia, a to najmenej 21°NM. Skutočný obsah alkoholu je rovnaký ako pri kabinetnom víne – najmenej 9,5% objemu vína.
  • Výber z hrozna – pri tomto prívlastku opäť hovoríme o hrozne v plnej zrelosti, avšak hrozno sa zo strapcov starostlivo vyberá. Cukornatosť pri tomto type vína je najmenej 23°NM a skutočný obsah alkoholu je opäť najmenej 9,5% objemu vína.
  • Bobuľový zber – použité hrozno je prezreté a strapce sa ručne vyberajú, tak isto sú nezrelé a poškodené bobule ručne odstránené. Cukornatosť pri bobuľovom zbere je najmenej 26°NM, skutočný obsah alkoholu tu klesá – najmenej 8% objemu.
  • Hrozienkový zber – bobule hrozna sú prezreté a ručne sa vyberajú. Cukornatosť je najmenej 28°NM a skutočný obsah alkoholu tvorí najmenej 8% objemu vína.
  • Cibéový zber – toto víno sa vyrába z ručne vyberaných prezretých bobúľ, ktoré sú „napadnuté“ ušľachtilou plesňou Bortrytis cinerea. Cukornatosť tohto vína je najmenej 28°NM a skutočný obsah alkoholu je najmenej 8% objemu.
  • Ľadové víno – jedná sa o zamrznuté hrozno zbierané pri teplote -7°C a nižšie. Cukornatosť býva najmenej 27°NM a skutočný objem alkoholu tvorí najmenej 6% jeho objemu.
  • Slamové víno – toto víno sa vyrába z dobre vyzretého hrozna, ktoré bolo pred jeho spracovaním skladované buď na slame, rákosí alebo viselo na šnúrach po dobu najmenej troch mesiacov. Mušt získaný zo spracovania mal cukornatosť najmenej 27°NM a skutočný obsah alkoholu je najmenej 6% objemu vína.

Dúfame, že sme vám priblížili akostné vína s prívlastkami a pri najbližšom výbere vína budete vedieť čo sa za názvami skrýva.

Váš nákupný košík je prázdny

Celkom: 0 litrov 0,00

2,99 €

Prosím, vyplňte všetky povinné polia.

E-mail je v nesprávnom formáte.

Telefón je v nesprávnom tvare, doporučujeme tvar "+421 9xx xxx xxx".

PSČ je v nesprávnom formáte.

Produkt Spolu
Medzisúčet: 0,00
Doprava:
Platba:
Celkom k úhrade: 0,00
Vaše údaje
Telefón:
E-mail:
Adresa:

Odoslaním objednávky súhlasite s obchodnými podmienkami.

Ďakujeme za Vašu objednávku

Kód vašej objednávky je .

Na e-mail sme odoslali potvrdenie o jej odoslaní.